På gång

Nytt nummer av Humanisten - Nr 1/2021 (mars).
Länk - Se nedan!! 

OBS. Den tänkta lokala Humanistisk konfirmation våren 2020 ställdes in på grund av coronakrisen. Men vi tar nya tag. Vi siktar på hösten 2021. Se vidare under fliken "Konfa".   Onsdagen den 28 april kl 18. 
Sekulär andlighet. Ett samtal med Jenny Maria Nilsson.


Kan man tala om andlighet utan att binda det till något övernaturligt? Kan det vara viktigt att återerövra ordet “andlighet” till en sekulär värld? Vad ryms i ord som “andlig mognad” och “andlig utveckling” om man tänker bort allt övernaturligt? Samtalet kommer att spänna över Jenny Maria Nilssons personliga erfarenheter, Albert Camus och Martin Hägglund och hans bok “Vårt enda liv. Sekulär tro och andlig frihet”.


Jenny Maria Nilsson är kulturjournalist och författare. Hon har medverkat ett flertal gånger i Filosofiska rummet. Hon har skrivit boken  “Albert Camus. Varken offer eller bödel”. Samtalspartner är Carl Gustaf Olofsson, styrelseledamot i Humanisterna Kalmar. 

Ett arrangemang av Humanisterna Kalmar i samarbete med Kalmar Stadsbibliotek och med stöd av ABF Kalmar län. 

Pdf-affisch av Kalmar Stadsbibliotek. Kan skrivas ut i a3 eller a4. 
Länk


Samtalet sker via Zoom.
Zoomlänk: https://us02web.zoom.us/j/85079602496
Lösenord: 221817 


Välkomna!!
 OBS! Corona! 
Humanisterna Kalmar ligger lågt på grund av coronakrisen. Humanistcaféerna ligger nere. Inga planerade fysiska föreläsningar och panelsamtal. Pubarna har återupptagits och sedan pausats igen. Vi informerar vidare här och på Facebook om och när vi kör igång igen eller om vi hittar på speciella coronalösningar. 


OBS! Video!  
Videon från arrangemanget med psykiatrikern Åsa Kadowaki den 29 januari - "Livet kan vara sjukt jobbigt" - blev klar i slutet på september. Strul och olyckliga omständigheter!! Vår ambition är hädanefter att de videoinspelningar vi gör ska finnas på Youtube senaste en månad efter det aktuella arrangemanget. Man hittar alla våra videoinspelningar under fliken "Video" ovan. Man kan också gå direkt till Humanisterna Kalmars Youtubekanal.   
Pub
onsdagen den 5 maj?


Plats: Lilla Puben, Larmtorget 
Tid: kl 17 - 20.


Humanistcafé.
Tills vidare inställda pga corona! 

Plats: Kullzénska caféet (Kaggensgatan 26 - centrala Kalmar)
Tid: 10 - 12 


Vi fortsätter att ha ett Humanistcafé i månaden. I det  koncept som gäller är det tredje lördagen i månaden (med undantag när det kolliderar med långhelger). Alla är välkomna! Precis som med pubarna behöver man inte vara medlem i Humanisterna för att delta. Tanken är att träffa likasinnade över en fika. Arne Göth och Nina Löthman är huvudansvariga. Det kommer alltid att finnas någon eller några från Humanisterna Kalmars styrelse på plats. Passa gärna på att berätta om du har speciella idéer, intressen eller kompetenser som skulle kunna bidra till utvecklingen av Humanisterna Kalmar. Vi bjuder på kaffe eller te. Tilltugg betalar man själv!
OBS! Vi har funderingar på att flytta Humanistfikat till Kalmar Länsmuseums fik. Men det är ännu inte bestämt. Medlemstidningen Humanisten 

Medlemstidningen Humanisten kommer ut med 4 nummer om året. Den kom ut med sitt första nummer våren 2015. Den är arvtagare till tidigare Humanistinfo. Vill man som medlem ha den som papperstidning måste man meddela detta till förbundet. Man får den annars som pdf-fil via mail.

Carl Gustaf Olofsson, styrelseledamot i Humanisterna Kalmar, har bidragit med artiklar i nr 1/2015 - "Döden. En ateistisk betraktelse",  i nr 4/2015 - "Mystik och medvetenhet", i nr 1/2017 - "Den sekulära andligheten - ateistiska perspektiv", i nr 4/2017 - "Gudlöst om kyrkan, reformationen och mänsklighetens framtid" och i nr 1 2018 "Tro och tillit: ett ateistiskt perspektiv". I  nr 2/2019 berättar  Carl Gustaf Olofsson om ett experimentellt arrangemang av Humanistrna Väst med musik och betraktelser där han medverkade. I nr 3/2019 skriver Fredrika Ahlgren och Carl Gustaf Olofsson om klimatfrågan. I nr 2/2020 finns ett kort reportage om arrangemanget med Åsa Kadowaki på Kalmar Stadsbibliotek skrivet av Viktor Emlund som också höll i samtalet med Åsa. Där finns också en artikel av Carl Gutaf Olofsson med rubriken "Ansvar och flykt - en existentiell realitet bortom frågorna om religiositet och ateism". 
Kjell Sundberg, medlem i Humanisterna Kalmar, har bidragit med en artikel i nr 2/2016. Rubrik: "Att tro eller inte tro och att spela eller inte spela fotboll". På sidan 31 i samma nummer kan man läsa två recensioner av "Ceremonier i livet". Det är en viktig bok som ger förslag på hur man kan lägga upp borgerliga, sekulära ceremonier kring barnvälkomnande, vuxenblivande, vigsel och begravningar.

I nr 4/2017 och nr 1/2018 finns en sida med en liten rapport från verksamheten i Kalmar.

I nr 3/2016 finns inledningen till det filosofiska caféet den 18 maj 2016 av Ingvar Johansson, professor emeritus i teoretisk filosofi. Det filosofiska caféets tema var Förlåtelse. På grund av en redaktionell miss står det ingenting om denna Kalmarram kring denna text.


2015.
Nr 1 kan laddas ner här som pdf-fil 
Nr 2 kan laddas ner här som pdf-fil  (augusti 2015)
Nr 3 kan laddas ner här som pdf-fil  (oktober 2015)
Nr 4 kan laddas ner här som pdf-fil  (december 2015) 

2016. 

Nr 1 kan laddas ner här som pdf-fil (februari 2016) 
Nr 2 kan laddas ner här som pdf-fil (maj 2016) 
Nr 3 kan laddas ner här som pdf-fil (september 2016)  
Nr 4 kan laddas ner här som pdf-fil (december 2016)

2017.
 

Nr 1 kan laddas ner här som pdf-fil (februari 2017) 
Nr 2 kan laddas ner här som pdf-fil (maj 2017)
Nr 3 kan laddas ner här som pdf-fil (september 2017)

Nr 4 kan laddas ner här som pdf-fil (december 2017)

2018. 
Nr 1 kan laddas ner här som pdf-fil (mars 2018)
Nr 2 kan laddas ner här som pdf-fil (juni 2018)

Nr 3 kan laddas ner här som pdf-fil (sept 2018) 
Nr 4 kan laddas ner här som pdf-fil (dec 2018) 

2019. 
Nr 1 kan laddas ner här som pdf-fil (mars 2019)  
Nr 2 kan laddas ner här som pdf-fil (juni 2019) 
Nr 3 kan laddas ner här som pdf-fil (september 2019) 
Nr 4 kan laddas ner här som pdf-fil (december 2019)


2021. 

Återkommande

Pubkvällar.

Vi träffas under enkla former på någon av Kalmars pubar den första onsdagen varje månad (t.o.m 2019 var det måndagar som gällde).  Niklas Cedergren är huvudansvarig. Det har under flera år varit på Satan i Gatan på Larmgatan. Men dom håller numera stängt på måndagar. Under två år har vi hållit till på Park Hermina. Sedan våren 2020 är det Lilla Puben på Larmgatan som gäller. 

Humanistcafé. 

Nytt från senhösten 2017 är återkommande Humanistcaféer tredje lördagen i månaden. Vi håller till på Kullzénska caféet (Kaggensgatan 26 - centrala Kalmar). Tid: 10 - 12. Alla är välkomna! Man behöver inte vara medlem i Humanisterna!

Filosofiska caféer. 

I samarbete med Byteatern och ABF Östra Småland och Öland bjöd vi under ett och ett halvt år in till återkommande Filosofiska caféer. Det första var den den 18 februari 2015 och det blev totalt 11 Filosofiska caféer innan vi tog paus. Vi vet inte om de kommer att tas upp igen. Innan vi började med de filosofiska caféerna hade vi under ett par år regelbundet återkommande samtalskvällar.

Arrangemang. 

Några gånger om året har vi ett större arrangemang med inbjudna föreläsare och diskussion. Alla arrangemang videofilmas, ofta gör vi även intervjuer. Dessa finns under fliken "Video". När det gäller kommande arrangemang så är det klokt att hålla koll på fliken "På gång" här på bloggen (denna flik). Här hittar man uppgifter om såväl kommande föreläsningar som pubar, Humanistcaféer och annat som kan vara aktuellt. De flesta arrangemangen hittas även på Humanisterna Kalmars Facebook.


ARKIV.

2021 

Årsmöte 2021. 

Välkommen till Humanisterna Kalmars årsmöte för 2021. Det äger rum söndagen den 4 april, klockan 13 . Det hålls digitalt via Zoom. 

Såväl årsmöteshandlingar som länk för att ansluta med Zoom är utskickat till medlemmarna via mail. 

Välkomna!
2020

Årsmöte söndagen den 20 september. 
13 - 15.30 i ABF:s lokaler på Södra Långgatan 62. På grund av coronapandemin är antalet platser begränsade. Tanken är att man också ska kunna delta via länk. Se vidare

Humanisterna Kalmar hälsar alla medlemmar välkomna till årsmötet. Handlingar skickades ut i mars inför det då tilltänkta årsmötet. 

Föreläsning den 11 mars


"Det kulturella djuret. Om den kulturella evolutionen och tänkandets utveckling"
Patrik LindenforsDag: Onsdagen den 11 mars 2020. 
Plats: Kalmar Stadsbibliotek - mitt i biblioteket. 
Tid: 18.00 - 19.30

Alla är välkomna!
Ingen entré! 
Onsdagen den 29 januari. 
"Livet kan vara sjukt jobbigt" 
- ett samtal mellan Åsa Kadowaki och Viktor Emlund

Plats: Kalmar Stadsbibliotek - mitt i biblioteket
Tid: 18 - 19.30
Facebookevenemang

Se vidareAlla är välkomna!!2019


Torsdagen den 10 oktober. 
Experiences in Yemen and Sweden - culture and women's rights.

Föreläsning av Maha Nasser på Kalmar Stadsbibliotek - mitt i biblioteket. 

Maha Nasser är fristadsförfattare i Växjö sedan hösten 2018. Hon har varit verksam som journalist och programledare i Jemen. Hennes passion som journalist är demokrati, mänskliga rättigheter och kvinnans rättigheter. När inbördeskriget bröt ut i Jemen växte det fram starka krav på att välja sida. Om man vägrade blev det formligen livsfarligt att driva de frågor som var - och är - Maha Nassers passion. Många journalister har dödats. 
Arrangemanget genomförs i samarbete med Kalmar Stadsbibliotek och med stöd av ABF Kalmar län. 
Dag: Torsdagen den 10 oktober. 
Plats: Kalmar Stadsbibliotek - mitt i biblioteket. 
Tid: 18.00 - 19.30
Se vidare särkild blogg! 
Alla är välkomna!
Ingen entré! 


Årsmöte lördagen den 30 mars 

Dag: Lördagen den 30 mars
Plats: Calmar Stadshotell.
Tid: 10.00.

Årmöteshandlingar kommer via mail. De kommer även att kunna laddas ner här på bloggen som pdf-filer.
Välkomna!
Måndagen den 4 mars
Klimat och ändliga resurser - en moralisk fråga?!
Panelsamtal på Kalmar Stadsbibliotek

Samtalspanel:
Nina Wormbs - tekn.dr, KTH, Stockholm
Billy Larsson - fil.dr, psykolog, psykoterapeut, Göteborg
Pella Larsdotter Thiel - ordförande i svenska omställningsrörelsen

"Vilket ansvar har “jag” för livsväven och framtida generationers livsbetingelser? I samtalets form ges en bred genomlysning av de etiska frågor som den globala situationen ställer oss alla inför. Det gäller i första hand klimatet men också ändliga resurser, rimlig fördelning, biologisk mångfald mm."

Datum: Måndagen den 4 mars.
Tid: 18 - 19.30
Plats: Kalmar Stadsbibliotek - mitt i biblioteket.

Närmre presentation av arrangemang och samtalspanel.
Infoblad i pdf-format
Affisch i pdf-format
Skriv gärna ut och sätt upp!

Arrangemanget är ett initiativ av Humanisterna Kalmar och genomförs i nära samarbete med Kalmar Stadsbibliotek och med stöd av nätverket Folk och Frö och ABF Kalmar Län (har bytt namn 1 januari 2019) och Linnéuniversitetet.Pubföreläsning den 21 januari

"Att vara människa i antropocen" 
Humanisterna Kalmar bjuder in till pubföreläsning med docent Martin Gren från Linnéuniversitetet måndagen den 21 januari.


Så här presenterar Martin Gren sin föreläsning: Jag kommer att reflektera över utmaningar och svårigheter som vi människor ställs inför i den nya geologiska epoken Antropocen (”Människans tidsålder”). Vad innebär det att vara människa när vi i Antropocen blir definierade som en geologisk kraft som påverkar jordsystemets funktioner? Vad innebär det att leva i skuggan av planetära klimatförändringar som hotar vår jordliga tillvarogrund? Vad innebär det att vara människa när vi ställs inför kraven att undvika en planetär framtid som enligt klimatforskningen kommer allt närmare mot oss? Vad innebär det att leva i en tid där människans jordliga tillvaro- grund placerats i centrum, men samtidigt saknar politiska berättelser som kan mobilisera?

Martin Gren är docent i kulturgeografi vid Linnéuniversitetet. Hans forskningsintresse kretsar kring människans möjligheter att hantera sin jordliga tillvarogrund i Antropocen.

Läs gärna Martin Grens debattartikel i Aftonbladet den 8 augusti. Den har rubriken: "Vi rusar mot en kollaps och ekokatastrof".

Datum: Måndagen den 21 januari
Plats: Park Hermina (intill Kalmar konstmuseum)
Tid: kl 17 - 19.30

Puben öppnar som vanligt kl 17. Föreläsningsdelen med samtals- och frågestund börjar kl 18 och håller på till kl 19.  Lokalen återlämnas till Park Hermina 19.30. Arrangemanget genomförs med stöd av ABF Östra Småland/Öland.

Facebookevent!
Infoblad i pdf-format! OBS Två arrangemang!  


Inget inträde! 
Alla är välkomna! 2018


Tisdag 9 oktober. Kulturhuset i Stockholm
Behöver vi nya sätt att tänka?
Ett samtal om jordens framtid.

Samtalspanel: Ulf Danielsson, Pella Thiel, Therese Uddenfeldt, Carl Gustaf Olofsson.  
Dag: Tisdagen den 9 oktober  
Plats:  Hörsalen på Kulturhuset i Stockholm. 
Tid: 19.30 - 21.00Fri entré!

Arrangemanget är en uppföljning av samtalet på Kalmar Stadsbibliotek mellan Ulf Danielsson och Therese Uddenfeldt den 12 februari 2018 om klimat, miljö och ett hållbart sätt att leva. Humanisterna Stockholm tillsammans med Carl Gustaf Olofsson från Humanisterna Kalmar har initierat detta arrangemang. Det genomförs i samarbete med Forum Debatt på Kulturhuset/Stadsteatern. Hörsalen är mycket stor! Tipsa gärna - eller kom till Stockholm! 
Forum Debatt står för lokal, personal, teknik och marknadsföring.
Humanisterna står för arvoden, resor, övernattning och videoinspelning. 


Om man aktivt vill bidra till att täcka Humanisternas omkostnader för arrangemanget så bidra gärna genom att sätta in en liten slant på Plusgiro 
66 36 59-1 eller Swisha till 123 483 66 49‬. Skriv “Kulturhuset 9 okt” som meddelande. 

Facebook.
Forum Debatt.
Samtalspanelen.  Välkomna!


Pub med föreläsning av Ola Nordqvist.
Måndagen den 1 oktober 

Vi träffas från kl 17.
Från 17.30 kommer doktorand Ola Nordqvist prata om sina erfarenheter kring att arbeta med medicinska frågor/smittskyddsarbete i en värld som styrs av kyrkan.
Ola är apotekare och doktorand på institutionen för medicin och optometri. 
Hans forskning handlar om läkemedelsorsakad benskörhet och D-vitamin.Ouiz som vanligt. Facebook.  

Pub: Park Hermina. Vägg i vägg med Kalmar Konstmuseum. Pubföreläsning fredagen den 13 juli.  

God utan Gud? 

Humanisterna Kalmar bjuder in till föreläsning med Anders Hesselbom fredagen den 13:e juli.
Tid: Kl 14. 
Plats: Park Hermina (f.d. Byttan intill Kalmar Konstmuseum)

Alla är välkomna! 


Måndagen den 26 mars 2018.
"Samarbete - människans väg till framgång"

Plats. Kalmar stadsbiblotek - mitt i biblioteket.
Tid: 18.00 (Vi räknar med att avsluta runt 19.30)

Föreläsaren Patrik Lindenfors forskar om kulturell evolution och har doktorerat. Han sitter med i Humanisternas förbundsstyrelse. Äntligen har vi fått till den efterlängtade föreläsning som blev inställd av en snöstorm i november 2016.

Det finns två affischer i pdf-format att ladda ner. Sätt gärna upp!
Affisch från Kalmar Stadsbibliotek!
Affisch från Humanisterna Kalmar!
Se vidare i blogginlägg!


Söndagen den 18 mars 2018.
Årsmöte! 

Plats. Biblioteket i Kalmar Konstmuseum
Tid: 13.00 (Vi räknar med att avsluta runt kl 15.30)
Föreläsning: Vi börjar med en öppen föreläsning om Humanisternas ceremoniverksamhet. Kl 14 börjar årsmötesförhandlingarna. Man betalar inget inträde! Dessutom bjuds de som så önskar att delta i en guidad visning kl 12 av pågående utställningar.
Motioner ska vara styrelsen tillhanda senast söndagen den 25 februari.
Årsmöteshandlingar kommer att skickas ut via mail.
Se vidare blogg!

Välkomna! 


Måndagen den 12 februari 2018.
"Varför är det så svårt att förstå att allt har ett slut?"
Ett samtal om klimat, miljö och vårt ansvar för det sköra klot vi lever på.


Plats: Kalmar stadsbiblotek - mitt i biblioteket!
Tid: 18.00. (Vi räknar med att avsluta runt 19.30 - 19.45)
Video finns! Se under fliken "Video"!

Ett samtal mellan kosmologen och professorn Ulf Danielsson och kulturjournalisten Therese Uddenfeldt om det sköra klot vi lever på och vårt ansvar för framtiden. Therese Uddenfeldt har skrivit boken "Gratislunchen - eller varför det är så svårt att förstå att allt har ett slut" (2016). Ulf Danielsson har skrivit boken "Vårt klot så ömkligt litet".

Samtalet kommer att ha sin utgångspunkt i dessa båda viktiga och välskrivna böcker som fått många recensioner (det är bara att googla). Samtalet gäller allvarliga, svåra och livsviktiga frågor. Och de som är huvudpersoner i detta samtal har rejält på fötterna!

Se vidare blogg (19.1) Där finns ordentliga presentationer av Ulf Danielsson och Therese Uddenfeldt. Det finns en affisch i pdf-format som man kan ladda hem.

Arrangemanget är ett initiativ av Humanisterna Kalmar och genomförs i samarbete med Kalmar Stadsbibliotek, Linnéuniversitetet, nätverket Folk och Frö och ABF Östra Småland/Öland.

PS. Ulf Danielsson medverkade hösten 2015 i ett uppskattat och lyckat arrangemang av Humanisterna Kalmar tillsammans med två andra professorer.2017.

Pub med föreläsning!
Måndagen den 4 december. 


Pubföreläsning och samtal om Gudlös etik med Birgitta Forsman.
Vi börjar träffen kl 17.
Föreläsningen börjar kl 18.
Pub: Park Hermina (Gamla Byttan). Vägg i vägg med Kalmar Konstmuseum.Torsdagen den 16 november. 
"Sekulär andlighet - nonsens eller något viktigt?”
Föreläsning och samtal 
med
filosofen Cathrine Felix. Cathrine Felix doktorerade i praktisk filosofi 2015 i Lund. Hon är sedan våren 2017 verksam i Oslo. Hon har medverkat ett flertal gånger i Filosofiska rummet och är medlem i Human-Etisk forbund i Norge

Tid: Torsdagen den 16 november 2017, kl 18.
Plats: Kalmar Stadsbibliotek

PS: Denna torsdag är tillika Filosofins dag som instiftades av Unesco 2005. Den infaller alltid tredje torsdagen i november. Humanisterna Kalmar har med viss ojämnhet uppmärksammat denna dag. Samtalskväll 2013, Arrangemang på Byteatern 2014, Artikel i Barometern 2013, artikel i Östra Småland 2014, artikel i Barometern 2015.

Affisch i pdf-format!
Facebookevenemang!

Arrangemanget är ett samarbete mellan Humanisterna Kalmar, Kalmar Stadsbibliotek och ABF Östra Småland/Öland
Måndagen den 25 september.
"Einstein – troende, agnostiker eller ateist?” 

Föreläsning och samtal
med idéhistorikern Per Sundgren.Tid: Måndagen den 25 september, kl 18.
Plats: Kalmar Stadsbibliotek
Affisch i pdf-format:

Se vidare i blogginlägg!


Pridefestivalen i Kalmar

Lördagen den 9 september 2017.
Kom och delta i manifestationen.
Se vidare Facebookevenemanget!Medlemsträff lördagen den 13 maj
på Kullzénska Cafeét


Är du ny i Humanisterna? Eller vet du någon som är intresserad av förbundet? Ta chansen att få veta lite mer om oss, prata om humanism och om vad du vill få ut av ditt medlemskap - eller bara få snacka med likasinnade. Vi kommer att sitta med flera personer från Kalmarhumanisternas styrelse.
Vi bjuder på en kaffe eller thé till alla som sätter sig vid vårt bord.
Bjud gärna in någon som du tror kan vara intresserad! Man behöver inte vara medlem för att komma.
Dag: Lördagen den 13 maj

Tid: kl 10 - 13.Facebookevent.


Årsmöte söndagen den 12 mars 

Dag: Söndagen den 12 mars
Plats: Biblioteket på Kalmar konstmuseum.
Tid: 13.00.

Se vidare i blogginlägg!
Där finns även årsmöteshandlingar att ladda ner som pdf-filer.
Välkomna!


2016.

Öppen föreläsning onsdagen den 9 november.

Rubrik: Samarbete - människans väg till framgång.

Blev tyvärr inställt på grund av snöoväder i Stockholm. Vi hoppas att det blir läge för denna föreläsning någon gång till våren.Onsdagen den 9 november får vi besök av Patrik Lindenfors. Han är forskare med kulturell evolution som specialitet. Han är också författare, flitig debattör och medlem i Humanisternas förbundsstyrelse.
Tid: kl 18.
Plats: Linnéuniversitetet Kalmar, Västergård. Sal N2007, Smålandsgatan 26E,
Affisch i pdf-format kan laddas ner och skrivas ut!
Facebookevent!
Inget inträde!
Alla är välkomna!Föreläsning torsdagen den 3 november.

Rubrik: "1600-talets Sverige under europeisk idéinfluens”

Torsdagen den 3 november håller Erland Sellberg, professor emeritus i idéhistoria, föreläsning på Teatervallen i Kalmar i Humanisterna Kalmars regi. Det är under veckan ”Ljus på kultur” och ingår i Kalmars historievecka 2016 på temat "Möt stormaktstiden i Kalmar". Program för historieveckan se vidare!
Tid: 19.30
Plats: Teatervallen
Inträde: 50 kr
Affisch i pdf-format kan laddas ner och skrivas ut!
Alla är välkomna!

Vidare information om föreläsning finns i ett blogginlägg!
Facebookevent!


Medlemsträff den 29 oktober
på Kullzénska Cafeét


Är du ny i Humanisterna? Eller vet du någon som är intresserad av förbundet? Ta chansen att få veta lite mer om oss, prata om humanism och om vad du vill få ut av ditt medlemskap - eller bara få snacka med likasinnade. Vi kommer att sitta med flera personer från Kalmarhumanisternas styrelse.
Vi bjuder på en kaffe eller thé till alla som sätter sig vid vårt bord.
Bjud gärna in någon som du tror kan vara intresserad! Man behöver inte vara medlem för att komma.
Dag: Lördagen den 29 oktober
Tid: kl 10 - 13.Facebookevent.Välkomstmässan Linnéuniversitetet

Onsdagen den 14 september är det dags för Linnéuniversitetets årliga välkomstmässa i Kalmar Sporthall på Smålandsgatan 21. Humanisterna Kalmar är på plats i Kalmar. Kom gärna prata och kolla in våra kvadratmetrar. Välkommen!!!Prideparaden i Kalmar

Lördagen den 10 september så är det Prideparad i Kalmar. Samling kl 13. Avmarsch kl 14.
Humanisterna Kalmar ställer upp under nedanstående banderoll. Den ska vara på plats senast 13.15.
Paraden avslutas på Larmtorget med artistuppträdanden.

Om man är tidigt ute kan det finnas chans att mot självkostnadspris köpa en nyfixad T-shirt. 
På baksidan finns Humanisternas logga. Framsidan är hemlig!
Den 12 maj 2016 besökte professor Dan Larhammar Kalmar och höll en föreläsning om alternativmedicin. Se vidare under fliken "Video".

Den 10 december 2015 höll Staffan Bergström, professor emeritus i internationell hälsa, ett föredrag om dödshjälp i Sjöfartshögskolans aula. Se vidare! Det följdes upp med en föreläsning i Kalmar Stadsbibliotek med författaren och journalisten Inga-Lisa Sangregorio den 12 april 2016.

Den 19 oktober 2015 hade vi ett välbesökt arrangemang på Kalmar Stadsbibliotek med tre professorer som samtalade utifrån rubriken "Språk, medvetande och icke-materiell verklighet. Ateistiska perspektiv."  Se vidare!

Den 13 juni 2015 höll Vera Lanäng en föreläsning på Hanssons krog under rubriken "Att växa upp i en sekt. Och att lämna den". Hon berättade personligt om sin uppväxt i Jehovas Vittnen och den svåra processen att bryta upp. Video finns under fliken video.

Den 18 oktober 2014 arrangerade vi en skoldag med tre gästföreläsare. Se vidare under fliken video. Under maj 2014 hade vi två föreläsningar i Sjöfartshögskolans aula. "Därför har kreationisterna fel!" den 5 maj av Mattias Larsson, docent i ekologisk biokemi och "Hedendom för humanister" av Andreas Creutz. Den 27 november 2013 höll Förbundet Humanisternas ordförande, Christer Sturmark, ett föredrag i Sjöfartshögskolans aula. Rubriken var: "Religionen i politiken och politiken i religionen". Samtliga föredrag är videofilmade och hittas under fliken "Video" här på bloggen.

Den 16 oktober 2013 hade vi ett välbesökt arrangemang på Kalmar konstmuseum med rubriken "Ateismfilosofi - finns den? Behövs den?" Ingvar Johansson, professor emeritus i teoretisk filosofi, som introducerat begreppet ateismfilosofi i Sverige höll föreläsning. Per Bauhn, professor i praktisk filosofi vid Linnéuniversitetet, fungerade som granskande samtalspartner - och moderator. Man kan läsa mer om arrangemanget på bloggen "Fullsatt bibliotek på Kalmar konstmuseum". Arrangemanget genomfördes i samarbete med Kalmar konstmuseum och med stöd från ABF Östra Småland. Föredraget videofilmades och hittas under fliken "Video" här på bloggen

Maj 2013 arrangerade vi en föreläsning med Anders Hesselblom med rubriken "Ateism - en öppen föreläsning". Vi höll då till i Sjöfartshögskolans aula. Föredraget och frågestunden videofilmades och finns på Youtube. Man kan läsa mer om arrangemanget i bloggen "Dagen efter"

I samarbete med Kalmar Konstmuseum och ABF i Kalmar län bjöd Humanisterna Kalmar hösten 2012 in till föredrag och frågestund/samtal med praxisfilososfen Tulsa Jansson. Rubrik: "Det existentiella samtalet i vardag och vård". Se också bloggen "Spännande kväll på Kalmar Konstmuseum". Föredraget videofilmades och finns på YouTube.
Hösten 2010 var Humanisternas ordförande Christer Sturmark här och debatterade med ölandsprästen Dag Sandahl. Hösten 2011 höll filosofiprofessorn Per Bauhn föredrag i vår regi. Båda dessa gånger har vi varit i Stagneliusskolans aula.