tisdag 20 april 2021

Onsdagen den 28 april. Sekulär andlighet. Ett samtal

 Sekulär andlighet. Ett samtal med Jenny Maria Nilsson.


Kan man tala om andlighet utan att binda det till något övernaturligt? Kan det vara viktigt att återerövra ordet “andlighet” till en sekulär värld? Vad ryms i ord som “andlig mognad” och “andlig utveckling” om man tänker bort allt övernaturligt? Samtalet kommer att spänna över Jenny Maria Nilssons personliga erfarenheter, Albert Camus och Martin Hägglund och hans bok “Vårt enda liv. Sekulär tro och andlig frihet”. 

Samtalet gäller erfarenheter och tänkande där det är genuint svårt med orden. När man ger sig in på detta område från ett sekulärt perspektiv tycks det nödvändigt att inte bara gå bortom det övernaturliga utan även bortom det materiella. Svårt och spännande! 

Tre personer har inbjudits som en enkel panel. Samtliga har en sekulär ingång till samtalets grundfråga. Efter ungefär halva tiden släpps panelen in med frågor och reflektioner kring ämnet och det som kommit upp i samtalet. Övriga deltagare kan ställa frågor via chatten.  


Jenny Maria Nilsson är kulturjournalist och författare. Hon har medverkat ett flertal gånger i Filosofiska rummet. Hon har skrivit boken  “Albert Camus. Varken offer eller bödel”. Samtalspartner är Carl Gustaf Olofsson, styrelseledamot i Humanisterna Kalmar. 

Ett arrangemang av Humanisterna Kalmar i samarbete med Kalmar Stadsbibliotek och med stöd av ABF Kalmar län. 

Pdf-affisch av Kalmar Stadsbibliotek. Kan skrivas ut i a3 eller a4. 
Länk


Samtalet sker via Zoom.
Tid: 18.00 - 19.30.
Onsdagen den 28 april. 
Zoomlänk: 
https://us02web.zoom.us/j/85079602496
Lösenord: 221817 
Ingen anmälan krävs! 

Tips: 
Artikel av Jenny Maria Nilsson. Rykande färsk! Den publicerades i Aftonbladet den 2 april 2021.
"Det finns ingen Gud - planeten är mitt hem". Underrubrik: Det finns en andlighet i opposition mot det överjordiska. 
Understreckare i Svenska Dagbladet av  Jenny Maria Nilsson: “This Life av Martin Hägglund. Filosofiskt evangelium för en sekulär andlighet” Publicerad den 18 december 2019. (pdf-fil
Filosofiska rummet. "Kärlekens väsen och mening", 9 december 2018. Ett samtal mellan Jenny Maria Nilsson och Bengt Brülde med Lars Mogensen som programledare. 
OBS Kulturkvarten 17 okt 2012. "Så vart ska den sekulariserade människan göra med sina existentiella frågor och sitt behov av sammanhang och mening? Pia Dellson ska reflektera över det." Pia Dellson är onkolog och författare. Det finns en lång ingress från obs-redaktionen som man kan hoppa över. 
Artikel i Sydsvenskan av Jenny Maria Nilsson: "Jag tror inte på Gud – jag tror på kärleken". Ingress: Det finns flera sätt att älska på. Jenny Maria Nilsson slår ett slag för den andliga världskärleken – en urkraft som religionen inte har monopol på. Publicerad 13 februari 2019. 
Lars Westerbergs blogg. "Kärlek och Gud". (1 mars 2019) Westerberg kommenterar den debatt i Sydsvenskan som hade sin upprinnelse i Jenny Maria Nilssons artikel ovan. Motdebattör var den katolske prästen och kulturskribenten Anders Pilz. 
Mycket av tipsen är bara tillgängliga för prenumeranter. Tyvärr! 

Välkomna!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar