lördag 9 december 2017

En lyckad föreläsning om sekulär andlighet med filosofen Cathrine Felix


Cathrine Felix på scenen mitt i biblioteket!
Den 16 november föreläste filosofen Cathrine Felix på Kalmar Stadsbibliotek om vikten av att återta begreppet andlighet från den religiösa sfären. Rubriken var “Sekulär andlighet - nonsens eller något viktigt?”, vilket är en retorisk fråga som leder till att det är något mycket viktigt och ej nödvändigtvis kopplat till en religion. Den 16 november var tillika den tredje torsdagen i november som Unesco har utnämnt till Filosofins dag. Vi valde denna torsdag för att det var Filosofins dag. Men just detta faktum fick inte mer uppmärksamhet än några ord innan föreläsningen började och att vi lagt ut ett antal tre olika debattartiklar som Humanisterna Kalmar skrivit tidigare för att uppmärksamma filosofins dag. Dom var utlagda lite osystematiskt och glest för publiken att kolla innan det började. Se nedan om Filosofins dag!

Cathrine Felix kom från Oslo där hon sedan våren 2017 forskar om visselblåsare. Arrangemanget anordnades av Humanisterna Kalmar i nära samarbete med Kalmar Stadsbibliotek och med stöd av ABF Östra Småland/Öland. Mellan 45 och 50 personer hade hittat dit. 

Cathrine Felix 
Det var en bra och distinkt föreläsning, samtidigt avspänt och med en lätt hand om sekulär andlighet. Cathrine menade med eftertryck att 'andlighet' är något universellt mänskligt och att det är ett ord vi behöver återta från den religiösa världen. Det blev sedan ett bra samtal med en engagerad publik.

Innan föreläsningen gjordes en videointervju med Madeleine Ahlgren som intervjuare. Cathrine Felix var väldigt nöjd med kvällen och arrangemanget - och positivt överraskad över att det blev en så bra samtals- och frågestund efter föreläsningen.


Podfil från föreläsningen. 

Det finns sedan några dagar en podfil att lyssna på från föreläsningen. Tyvärr blev det en rejäl miss med videoinspelningen. Vår duktiga redigerare Henrik Brosenius tyckte inte att videomaterialet gick att få ihop på ett godtagbart sätt. Tyvärr! Podfilen här är sammanställd av en superamatör.


Podfilen innehåller såväl föreläsning som efterföljande samtals- och frågestund. De båda delarna är ungefär lika långa. Videointervjun med Cathrine Felix har funnit tillgänglig sedan ett par veckor. Bådadera hittas under fliken "Video" här på bloggen (se flikarna i ovankanten). Fördelen med en podfil är att man kan lyssna på mobilen när det passar och man har annat för händerna. Vi funderar på att utveckla ett regelrätt podkoncept. När vi spelar in video får vi alltid en separat ljudfil av god kvalitet. Även när det blir bra videoinspelningar kan man även redigera en podfil och lägga ut.

Podfil: Längd 1:17, storlek 53 MB. Ladda ner/öppna

Så vi passar på att fråga om det finns någon/några medlemmar som kan hjälpa till att få igång en regelrätt pod och som kan redigera ljudet. Tanken är att i första hand lägga ut de föreläsningar vi arrangerar. Och här finns även en hel del arkivmaterial som kan användas. Skulle vi bli varma i kläderna kan förstås podkonceptet utvecklas på olika sätt med intervjuer och samtal kring olika frågor som engagerar medlemmarna i Humanisterna Kalmar. Om du som läser detta är intresserad eller känner till någon som kan vara intresserad så tipsa styrelsen.


Filosofins dag. 

Lite tips från arkivet.
"Glöm inte filosofins dag". Barometern debatt på filosofins dag, den 21 november 2013.
"Filosofi förbättrar tillvaron". Debattsidan i Östra Småland på Filosofins dag torsdagen den 20 november 2014.  
"Vad är vårt gemensamma mänskliga?" I papperstidningen var rubriken "Det vi har gemensamt kan föra oss samman". Insändarsidan i Barometern på Filosofins dag torsdagen den 19 november 2015.
Videoinspelat arrangemang på Byteatern på Filosofins dag 2014. Det var ett initiativ av Humanisterna Kalmars och genomfördes i samarbete med Byteatern och med stöd av ABF Östra Småland/Öland. Platsen var Byteaterns trevliga teatercafé. Detta blev inledningen till ett samarbete med Byteatern som resulterade i elva Filosofiska caféer under tre terminer. 


En fin vy av föreläsningsmiljön på Kalmar Stadsbibliotek 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar