torsdag 11 oktober 2012

Spännande kväll på Kalmar Konstmuseum


I samarbete med Kalmar Konstmuseum och ABF Kalmar län så hade Humanisterna Kalmar igår, onsdag, inbjudit till föredrag med frågor och samtal med praxisfilosofen Tulsa Jansson. Rubriken var "Det existentiella samtalet i vardag och vård". De sista 10 minuterna blev det en kort demonstration av hur man går tillväga när man filosoferar i grupp. Det är ett koncept för t.ex. filosofiska kaféer. Det blev en bra avslutning på ett stimulerande och spännande framträdande av Tulsa Jansson. Sedan bjöds det på enkel fika med frukt och två sorters hembakade kakor. Och de som passade på att köpa Tulsas nyutkomna bok "Du har svaren. Filosofi till vardags" (Brombergs) fick den förstås signerad. Katarina Jaensson från Dillbergs bokhandel hade sett till att boken fanns tillhands. Tulsa Jansson
Vi var ungefär 40 personer som tog plats i det vackra biblioteket på plan 3. Det blev en extra stämningsfull ram med det vackra skymningsljuset genom de stora fönsterna mot slottet och Kalmarsund. Konstmuseet bjöd deltagarna att se pågående utställningar innan arrangemanget började klockan 18. Innan Tulsa Jansson tog över scenen så hälsade museets chef, Bengt-Olof Johansson, deltagarna välkomna och pratade lite om pågående utställningar och om museets policy och plats i samtidskulturen. 

I bakgrunden till arrangemanget fanns en del frågor. Finns det behov av öppna forum/sammanhang för ett löpande samtal om livet från en tydligt uttalad sekulär grund? Liv och död, livets oförutsägbarhet, mening, vad är ett gott samhälle, förnuft och mod, vad är vårt ansvar för jordens och det globala samhällets överlevnad, sorg och glädje etc etc. Kan vi i Humanisterna Kalmar på något sätt bidra till att utveckla den formen av öppna forum och sammanhang? Några svar på dessa frågor fick vi förstås inte. Och det var inte väntat heller. Men det känns som att vi fick just så mycket stimulans och inspiration som behövs för att rulla vidare med tankar och ideér och kanske våga ta nya steg. Och det tackar vi Tulsa Jansson för. 

Tisdagen den 23 oktober kl 18 har vi en Samtalskväll i IOGT-NTO:s lokal på Västerlånggatan 21 (ett stenkast ifrån Krusentjernska gården). Då kommer vi att prata om våra tankar och funderingar kring kvällen med Tulsa Jansson. Och vi kommer kanske också att spåna kring hur vi kan gå vidare. Samtalskvällarna har hitintills varit för medlemmar och medbjudna gäster. Denna gång välkomnar vi de som vill prata vidare utifrån tankar, kritik, intryck, idéer som väckts av kvällen på Konstmuseet. Om några dagar kommer det även att finnas en video som ger chansen "att läsa på" för de som är intresserade men inte kunde vara med på Konstmuseet.

En liten bildkavalkad. Samtliga bilder är tagna av Henrik Brosenius.  

Deltagare på väg in. Mikael Svanholm och Helena Modin 
sköter biljettförsäljningen. Nina Martinsen (som fixade fikat) 
håller koll på att allt går rätt till. Det var nästan fullt. Men vi kunde fått in 15 personer 
ytterligare. Å andra sidan var det lagom många för 
att skapa en avspänd och öppen stämning
 när publiken kom i andra halvan av kvällen. 


Beng-Olof Johansson välkomnar deltagarna
och pratar  lite om Kalmar Konstmuseum.


Johan Signert, Signert Media, skötte den viktiga
 funktionen som  moderator på ett lysande sätt.  

Utlagt av Carl Gustaf Olofsson den 11 oktober kl 23.30


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar